robot in zorg

Het is al jaren een toekomstperspectief, automatisering en robotisering in de zorg. Wat wordt er op dit moment aan gedaan en wat gaat nog komen? Ik leg het je uit in deze blog.

Automatisering binnen de zorg

De zorgbranche ondergaat een hevige transformatie. Waar vroeger lokaal afspraken, documenten en projecten werden opgeslagen, gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker online via verschillende portalen. Zorginstellingen kiezen ook steeds vaker voor een complete ERP-oplossing inclusief CRM-systeem.

Naast de digitale documentatie en administratie worden ook handelingen van zorgmedewerkers geautomatiseerd. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld steeds meer (zelfstandig wonende) patiënten digitaal herinneringen om hun medicatie te nemen of andere zaken te verrichtten waarvoor eerder zorgmedewerkers langs dienden te komen.

Robotisering binnen de zorg

Misschien wist je het al, robotzorg heeft zijn intrede al gemaakt en wordt al geregeld ingezet. Nee, hiermee bedoel ik niet robots die je door de gangen van ziekenhuizen of zorginstellingen ziet ‘lopen’ of aan een bed ziet staan. Ik heb het hier over robots die worden ingezet bij verschillende operaties.

Deze robots kunnen worden ingezet bij gecompliceerde kankeroperaties maar ook bij onder andere gynaecologische en urologische operaties. Het voordeel hiervan is dat de chirurg die de robot aanstuurt de mogelijkheid heeft om het beeld van de patiënt in 3D uit te vergroten, hierdoor kan de operatie nog veel nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Naast operatieve handelingen worden robots ook ingezet om de reguliere zorg te ondersteunen, denk hierbij aan de ouderenzorg. Een robot kan helpen bij het uitvoeren van bewegingsoefeningen, het afspelen van muziek of zelfs het voeren van een gesprek. Met behulp van deze robots kan het zorgpersoneel meer tijd besteden aan personen die meer fysieke zorg nodig hebben.

In de reguliere zorg kunnen robots naast de ouderenzorg ook ingezet worden bij patiënten met dementie. Robots kunnen hierbij dienen als een geheugensteun, als beweegmaatje of als interactieve knuffel. Zo zijn er tegenwoordig robots welke het uiterlijk hebben van een huisdier. Op deze manier heeft een persoon een knuffelmaatje, welke reageert op het aaien maar ook op spraak, temperatuur en beweging.

Toekomst perspectief

Met behulp van steeds beter ontwikkelde domotica zal er in de loop der jaren steeds meer mogelijk zijn op het gebied van robotisering en automatisering in de zorg. Echter, de komende jaren zullen robots enkel zorgpersoneel blijven ondersteunen en niet gaan vervangen. De reden hiervan zijn de verschillende ethische dilemma’s. Kunnen robots wel de juiste keuzes maken in noodsituaties? Hoe wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende patiënten? En hoe wordt voorkomen dat er belangrijke zaken over het hoofd worden gezien? Dit zijn een aantal vragen waar nog geen antwoord op is en waar mogelijk ook geen goede antwoorden voor zijn.

Automatisering en robotisering zal de komende jaren dus vooral de zorg gaan ondersteunen en niet compleet vervangen.