Inmiddels is het een jaar geleden dat Corona zijn intrede heeft gemaakt in Nederland, in dit jaar is er door de overheid hard gewerkt aan de CoronaMelder app. Hoe werkt de CoronaMelder nou eigenlijk? Ik leg het je uit in deze blog!

Hoe werkt de app?

De CoronaMelder is ontwikkeld in opdracht van de overheid om vroegtijdig contactmomenten met besmette personen te achterhalen, dit wordt gedaan met behulp van bluetoothtechnologie. De CoronaMelder scant met bluetooth wie er bij je in de buurt is, deze gegevens worden opgeslagen zónder dat hierbij bekend is wie je bent en waar je was. Je telefoon heeft als het ware een eigen unieke code die wordt opgeslagen bij andere telefoons, jouw telefoon slaat de code van anderen weer op. Op deze manier worden de verschillende contactmomenten vastgelegd.

Op deze manier wordt opgeslagen bij welke telefoons (en dus ook personen) je in de buurt bent geweest. Je persoonlijke gegevens worden hier niet mee uitgewisseld en de app is dus anoniem!

Een besmet persoon

Zodra iemand besmet is geraakt met het coronavirus bestaat er de mogelijkheid om dit door te geven in de CoronaMelder. De app kijkt dan met wie je allemaal contact hebt gehad en stuurt naar de telefoons, waarvan de code is opgeslagen, een bericht. Hier staat vervolgens in dat je in contact bent geweest met een besmet persoon en dat je mogelijk in quarantaine zou moeten gaan.

Nut van de CoronaMelder

Je bent niet verplicht om de CoronaMelder te downloaden, het is alleen wel zo dat bij meer gebruikers de nauwkeurigheid van de app ook veel beter wordt. Natuurlijk hopen wij dat deze app snel overbodig wordt en we deze snel weer kunnen verwijderen!

Hopelijk is het nu duidelijk voor je hoe de CoronaMelder werkt, daarvoor heb ik natuurlijk ook deze blog geschreven. Let een beetje op elkaar en hopelijk komt ons een mooie en veilige zomer tegemoet!